Manuele facilitatie van de larynx, oftewel strottenhoofdmassage, wordt binnen Stemcentrum Francis veelvuldig toegepast. Deze massage is met name binnen de stemtherapie een hulpmiddel om spierspanning in het strottenhoofdgebied te verlagen. Deze massage is ook geschikt voor mensen zonder stemproblemen, met name bij intensief stemgebruik, zoals dat bijvoorbeeld geldt voor zangers, beroepssprekers of acteurs.

Manuele facilitatie Larynx Stemcentrum Francis

De strottenhoofdmassage wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren, aangezien het een bevrijdend gevoel kan geven. Het helpt om weer terug tot de basisspanning te komen, waardoor het spreken en/of zingen (weer) gemakkelijker gaat. Het stemapparaat ontspant zich na één (of meerdere) massage(s) immers zelf. De massage kan los of binnen de behandeling in combinatie met stemoefeningen ingezet worden.

 

Heb je vaak last van een propgevoel of brok in je keel? Of het gevoel dat je ‘over iets heen’ moet slikken? Groot, klein, rond, puntig; hoe omschrijf jij wat je in je keel voelt? Is het altijd aanwezig of is het ‘brok-gevoel’ ook wel eens weg? Waarschijnlijk probeer je het weg te slikken maar lukt het niet? Of misschien heb je vaak last van kriebelhoest?

Wanneer je iets herkent van bovenstaande is de kans groot dat er niet werkelijk iets in de keel zit. Er is een grote kans dat je een ‘brok in de keel’ of ‘globusgevoelens’ ervaart. Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor deze klacht, zoals bijvoorbeeld verkeerd stemgebruik, verkeerde ademhaling of stress. Globusklachten kan iedereen krijgen en het komt ook regelmatig voor.
Deze klachten zijn doorgaans niet ernstig, maar wel heel lastig. De klachten worden door anderen vaak als overdreven ervaren, maar je kunt er dagelijks (en misschien wel continu!) last van hebben. Strottenhoofdmassage, al dan niet in combinatie met adem- en of stemtherapie, kan een goede methode zijn dit globusgevoel te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Het kan zijn dat er contra-indicaties zijn voor strottenhoofdmassage, indien je twijfelt of je de massage mag ondergaan neem dan vooraf contact op voor meer informatie of raadpleeg je (huis)arts.