PITJIT (Traditionele Indonesische Massage)

ALGEMEEN

Pitjit (oftewel massage) is een traditionele massagetechniek uit Indonesië. Deze manier van masseren (pitjitten) is over het algemeen vrij pittig te noemen. De spieren worden flink opgewarmd om de doorbloeding te stimuleren. Hiervoor wordt bijvoorbeeld stevig (en vaak met snelheid) over de huid gewreven (oeleken). Ook het schudden (rocken) van het lichaam zul je in deze massagevorm tegenkomen. Bij pitjit en voor bijvoorbeeld het verwarmen van de spieren wordt vaak gebruik gemaakt van etherische olie. Daarnaast wordt er gewerkt met warme kompressen, zowel koude als warme jadestenen en cups (vacuüm stolpje voor bindweefselmassage).
Een pitjit wordt ondanks de stevige massagegrepen als ontspannend ervaren, maar kan ook pijnverlichtend werken.
Voorafgaand aan de massage wordt een korte intake gehouden. Pitjit is niet altijd geschikt; bijvoorbeeld bij koorts wordt de massage niet uitgevoerd. Andere contra-indicaties zijn o.a. blessures, ontstekingen, trombose en couperose. Hierbij worden bepaalde plekken vermeden of wordt de massagevorm aangepast. Informeer bij twijfel naar de volledige lijst met contra-indicaties of raadpleeg je arts.


PITJIT MUKA

Oftewel Indonesische gezichtsmassage. Deze pitjit (massage) is met name ontspannend, maar tevens verjongend. Deze gezichtsmassage werkt spanning- en pijnverlagend (stress, hoofdpijn) en kan zorgen voor meer balans (zowel lichamelijk als geestelijk). Door drukpunten in het gezicht te stimuleren, gebruik te maken van jadestenen en gezichtscupping, wordt de doorbloeding geactiveerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Daarnaast wordt door de (diepe bindweefsel)massage het collageen in de huid geactiveerd, worden dode huidcellen verwijderd en geeft het een liftend effect.

Extra informatie:
Bij deze massage (welke alleen wordt gegeven aan vrouwen) gelieve geen make-up te dragen. De kleding mag aanblijven. Graag wel rekening houden met het vrijlaten van de hals (geen coltrui of hooggesloten bovenkleding, geen halssieraden, geen grote oorbellen).
Voorafgaand aan de massage wordt een korte intake gehouden. Pitjit is niet voor iedereen geschikt; bijvoorbeeld bij koorts wordt de massage niet uitgevoerd. Andere contra-indicaties zijn o.a. trombose en couperose. Hierbij worden bepaalde plekken vermeden of wordt de massagevorm aangepast. Informeer bij twijfel naar de volledige lijst met contra-indicaties of raadpleeg je arts.

 

PITJIT BELAKANG

Pitjit Belakang betekent ‘rugmassage’ maar ook de schouders en nek worden gemasseerd. Een schouder-, nek-en rugmassage, op de stevige traditionele Indonesische manier. Deze pitjit is heerlijk ter ontspanning, maar ook fijn bij bijvoorbeeld rugpijn. De spieren over de gehele rug, schouders en nek worden door snelle en stevige massagegrepen warm gemasseerd; de doorbloeding wordt extra geactiveerd door het oeleken en rocken (wrijven en schudden).

Extra informatie:
Deze massage (welke alleen wordt gegeven aan vrouwen) is op ontbloot bovenlijf. Voorafgaand aan de massage wordt een korte intake gehouden. Pitjit is niet altijd geschikt; bijvoorbeeld bij koorts wordt de massage niet uitgevoerd. Andere contra-indicaties zijn o.a. blessures, ontstekingen. Hierbij worden bepaalde plekken vermeden of wordt de massagevorm aangepast. Informeer bij twijfel naar de volledige lijst met contra-indicaties of raadpleeg je arts.