Sometimes it’s okay if the only thing you did today was breathe

Processed with Moldiv

Wist je dat we als baby al een buikademhaling hadden?

Soms vergeten we (door o.a. drukte, spanningen of andere oorzaken) hoe we op deze ontspannen manier kunnen ademen. De ademhaling reageert meteen op onze gemoedstoestand.

Ademen lijkt zo vanzelfsprekend, maar velen onder ons hebben last van ademhalingsproblemen. Pas wanneer we problemen hebben met onze ademhaling worden we vaak pas bewust van hoe de ademstroom verloopt, want ademen is in principe een onbewust proces. Bijvoorbeeld het gevoel van adem te kort, alsof je aan het einde van de zin niet genoeg lucht hebt. Of misschien merk je dat je altijd hoog ademt en daarmee soms ook een gespannen gevoel hebt in het schouder- en/of keelgebied. Maar je kunt ook last hebben van hyperventilatie, wat zelfs heel beangstigend kan zijn.

Hoe groot of klein je ademprobleem ook is, lastig is het zeker. Wanneer het ademproces namelijk verstoord is, kan dat een algeheel gespannen of onrustig gevoel geven. Je lichaam zet zich vast, je gaat op slot.

Adem en (ont)spanning zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook lichaam en (ont)spanning. Binnen de therapie zijn waarnemen en ervaren van de ademstroom, actief ontspannen, lichaamsbesef en zelfbewustzijn belangrijke punten. Maar ook de coördinatie tussen adem, stem en (spier)beweging speelt een grote rol.

Naast ademtherapie biedt Stemcentrum Francis ook ademtraining en ontspanningsoefeningen aan. Dus ook wanneer je in de eerste instantie geen probleem met je ademhaling ervaart, kun je bij mij terecht. Bijvoorbeeld wanneer je meer controle over je adem wilt krijgen tijdens spreken of zingen. Of gewoon om even te ontsnappen aan de dagelijkse dingen: je hoofd leegmaken en de focus op jezelf!

Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact opnemen. Voor meer info over de tarieven klik hier.